Asigurarea hidroizolatiei este una dintre cele mai importante etape constructive din ridicarea unei cladiri sigure.
Dacă o clădire nu este bine hidroizolată la bază, în timp, apa care se infiltrează prin zidurile subsolurilor conduce catre deteriorarea zidurilor, se instalează igrasia şi mucegaiul, iar efectele nu pot fi stopate, ci doar atenuate.
Hidroizolarea asigură şi protejează structura de rezistenţă a casei, aspectul, estetica şi siguranţa sănătăţii locatarilor.
Fiind un proces delicat, specialistii in domeniu recomanda ca aceasta operatiune sa se realizeze de catre firme specializate in hidroizolatii pentru a evita atat aplicarea defectuoasa a materialelor cat si pentru a avea garantie a interventiei.
Hidroizolarea cu membrana cristalina
Membrana cristalina este disponibila sub forma unei paste care se da pe toata suprafata zidurilor, reparand si astupand in acest fel golurile, fisurile si rosturile de turnare. In momentul utilizarii, se recomanda sa aiba consistenta unui mortar.
Este foarte important ca, dupa ce a fost aplicata, suprafetele tratate sa fie pastrate umede timp de aproape o saptamana, pentru a activa substantele chimice si pentru a forma o membrana impermeabila. In tot acest timp, incaperea trebuie ventilata, pentru a elimina mai usor umezeala din aer.
Impermeabilizarea in masa a betonului
Printre avantajele acestei metode de hidroizolare le amintim pe urmatoarele: betonul folosit iese inca de la bun inceput impermeabil pe toata grosimea si suprafata lui, iar durata de impermeabilizare este foarte mica si coincide cu cea in care se face aditivarea.
Riscul de a aparea anumite erori de aplicare sunt foarte reduse in comparatie cu metodele clasice de hidroizolare – tot ce trebuie sa faceti este sa respectati intocmai cantitatile si recomandarile producatorului; pretul este rezonabil, fiind de multe ori sub cel practicat in cazul sistemelor clasice cu membrana bituminoasa.
Materiale alternative
O alta varianta la care puteti apela este izolarea cu poliuree, care se utilizeaza intr-un strat lichid pulverizat in grosime mica. Se caracterizeaza prin etansarea excelenta, dar mai ales prin rezistenta foarte buna la uzura.
Folosit in combinatie cu spuma poliuretanica rigida, acest sistem devine solutia ideala de hidro-fono-termoizolare a fundatiilor, subsolurilor, piscinelor, teraselor si acoperisurilor.
Hidroizolatia fundatiei
Hidroizolatia fundatiei este o masura de preventie necesara mai ales atunci cand constructia pe care dorim sa o protejam de infiltratia apei se afla intr-o zona cu umiditate ridicata a solului.
Apa ce se poate infiltra din sol sau in urma precipitatiilor intra in contact direct cu materialele de constructie afectand in mod negativ compozitia si proprietatile acestora.
In timp umiditatea se poate transfera in toate structurile constructiei avand ca urmari atat fenomene ca igrasia si mucegaiul cat si necesitatea de consolidare sau refacere a constructiei ceea ce duce implicit la alte cheltuieli considerabile.